Angajaţii din municipiul Chişinău primesc în medie cu 31% mai mult decât cei din restul republicii

January 24, 2007 at 9:43 am | Posted in daily news | 1 Comment

Salariul mediu lunar al unui lucrător din economia municipiului Chişinău a constituit, în 11 luni ale anului trecut, 2159,6 lei şi este mai mare cu cca 31% faţă de salariul mediu lunar pe economia naţională.

Potrivit datelor Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale, salariu mediu în municipiu a crescut, în perioada menţionată, cu 24,8% în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2005. În sfera bugetară a municipiului, salariul mediu lunar a constituit 1878,7 lei, în creştere cu 41,9% faţă de 11 luni ale anului trecut. mai multe detalii
Comentariul meu
Daca e sa fiu sincera nu cred in asemnea statistici. De aceea l-am contactat pe expertul econonic de la IDIS “Viitorul” , Veaceslav Ionita, care m-a ajutat sa inteleg mai bine mersul lucrurilor.

El zice ca  această creştere este reală, dacă excludem inflaţia. O dată cu majorările salariale au crescut şi preţurile. „Altfel cum s-ar explica faptul, că deşi orăşenii primesc mai mulţi bani, puterea de cumpărare rămîne aceeaşi? Dacă ţinem cont de inflaţia de 14 la sută, creşterea reală a salariilor a fost de 3-5%”, opinează economistul.
El susţine că în 2005 s-a atestat un boom al salariilor atît în sectorul bugetar cît şi în cel privat. Anul trecut însă, după spusele expertului, majorarea acestora a însemnat, de fapt, scoaterea din umbră a salariilor. „Angajaţii primesc acelaşi salariu, singura diferenţă fiind că valoarea salariului declarat „pe hîrtie” de către agenţi economici este mai mare,” a mai adăugat V. Ioniţă.
Am studiat si rezultatele Barometrului de opinie publică, realizat de Institutul de politici publice în noiembrie 2006. Studiul demonstrează că o treime din populaţia Moldovei este îngrijorată înainte de toate de sărăcie, tot atîţia fiind nemulţumiţi că veniturile pe care le obţin le ajung doar pentru strictul necesar, în timp ce jumătate din respondenţi afirmă că veniturile pe care le obţin în familie le sînt suficiente doar pentru strictul necesar. Nici un procent din cei intervievaţi nu reuşesc cu ajutorul veniturilor să-şi procure tot de ceea ce au nevoie fără ca să se limiteze la ceva.
Iata, asadar, o noua viziune asupra cresterii salariale in R. MOldova

1 Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Comentariul tau este mult mai infirmativ si mai obiectiv decit insasi stirea analizata. Imi place ca scoti nu lasi intrebarile fara raspuns. Bravo! Astept cu nerabdare si alte stiri comentate.


Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.